baruchowo
Zielona Szkoła w Goreniu Dużym - centrum edukacji ekologicznej w Gminie Baruchowo

Znajdujemy się w Zielonej Szkole w Goreniu Dużym. Jest ona już od ponad dwudziestu lat miejscem, gdzie prowadzona jest edukacja przyrodnicza, ekologiczna w praktyce. Dzięki położeniu na terenie Gostynińsko – Włocławskiego Parku Krajobrazowego, nieopodal lasów, wydm, jezior, dzieci młodzież, ale również dorośli mogą tutaj nie tylko znaleźć azyl, wyciszyć swój organizm i wsłuchać się w piękno naturalnego środowiska. Zielona Szkoła stanowi bazę do prowadzenia edukacji przyrodniczej w terenie w bliskim kontakcie ze środowiskiem. W Szkole możemy odpocząć po trudach wycieczki, ale też zwiedzić mini Zoo czy zbudowaną ścieżkę edukacyjną wyposażoną w tablice edukacyjne opisujące warstwy lasu, gatunki roślin i zwierząt wraz z ich tropami. Dla zainteresowanych i ciekawych sprawdzenia swojej wiedzy jest punkt koło wiedzy. Możemy tutaj również zamówić sobie zajęcia warsztatowe o najróżniejszej tematyce skierowane do wszystkich grup wiekowych. Dla maluchów atrakcją będzie zmodernizowany plac zabaw. Zapraszamy do odwiedzenia Zielone Szkoły, może w mini zoo spotkamy ciekawe gatunki zwierząt w tym daniela, kozy karłowatą i miniaturkę ora różne rasy owiec. Z egzotycznych zwierząt nie występujących w naszym środowisku w naturze kangura oraz strusia.

Panoramy sprzed lat...





Tak było kiedyś a jak jest teraz...? jesteśmy niezwykle dumni ze zmian jaki zaszły w naszej Zielonej Szkole... Zapraszamy, przekonaj się...

Daniel - gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej, rozpowszechniony w wielu krajach, również w Polsce. Długość jego ciała wynosi 130 – 150 cm, wysokość w kłębie ok. 105 cm. Samce (byki) są wyraźnie większe od samic (łań) i przeciętnie ważą od 65 do 80 kg, samice od 30 do 50 kg. Najczęściej ich ubarwienie grzbietu jest rudobrązowe z charakterystycznymi białymi plamami. Wzdłuż kręgosłupa biegnie ciemna smuga. Spód ciała jest biały, na zadzie występuje biała plama z ciemnym obrzeżeniem, tzw. lustro. Ogon jest od góry czarny, od spodu biały. W zimie ubarwienie grzbietu ciała zmienia się na szare, bez plam (tzw. szata zimowa). Inne warianty szaty, to ciemnoszara i leucystyczna (prawie biała), która dość często jest mylona z albinizmem.
Samiec posiada poroże, które co roku zrzuca (zwykle w maju), a na jego miejsce wyrasta nowe, w młodym wieku większe, u starszych osobników często słabsze. Samica nie posiada poroża. Największe poroża 6–10 letnich danieli osiągają 5–7 kg masy. Daniele mają dobry węch, słuch i bardzo dobry wzrok (tylko w dzień).

4-dniowe maleństwo z rodzicami

Dorosłe stado danieli w Zielonej Szkole

W drugim dniu po urodzeniu w naszej zagrodzie edukacyjnej

W drugim dniu po urodzeniu w naszej zagrodzie edukacyjnej

Samiec – opiekun naszego stada

Kangur Bennetta, zwany także walabią Bennetta, jest gatunkiem torbacza z rodziny kangurowatych. Średniej wielkości ssak, o długości ciała 70–90 cm. Kolejne 65–75 cm przypada na ogon, który stanowi podporę ciała. Ciało pokrywa futerko: rudawe na głowie, grzbiecie i bokach, szarawo-białawe na spodniej stronie ciała. Górna strona pyszczka oraz zakończenia uszu oraz łap są czarne. Niekiedy rodzą się osobniki albinotyczne, z białym futerkiem i czerwonymi kolorem oczu. Jak u wszystkich kangurów kończyny przednie są wyraźnie krótsze niż kończyny tylne. Stopy są wydłużone, a palec czwarty jest dłuższy od pozostałych. Masa ciała waha się zwykle 13 do 19 kg, choć samce mogą ważyć nawet 25 kg.
Większość kangurów wiedzie nocny tryb życia, ale niektóre gatunki wykazują dobową aktywność późnym popołudniem i wczesnym rankiem. Kangury są roślinożercami przystosowanymi do przeżuwania pożywienia.

Kangury - w naszej zagrodzie od 2013 roku...





Koza karłowata (afrykańska) jest najmniejszą rasą wśród wszystkich ras kóz karłowatych. Zwierzęta należące do rzędu parzystokopytnych i rodziny krętorogich. Żyją do 18 lat, żywią się głównie trawą i warzywami korzeniowymi, nie występuje w środowisku naturalnym. Małe kózki charakteryzują się różnobarwnym umaszczeniem, które posiada barwy od białej do brunatnej, a nawet i czarnej, mogą być także jednolite na całej powierzchni ciała lub łaciate i plamiaste. Kózki miniaturowe są bardzo dobrze umięśnione oraz bardzo odporne na zmienne warunki środowiskowe, dlatego są zwierzętami łatwymi w utrzymaniu. należą do zwierząt małych, są znacznie mniejsze od zwyczajnych kóz hodowlanych mlecznych. Średnio osiągają masę ciała wynoszącą do 23 do 27 kg przy. Średnia wysokość dorosłej kózki miniaturowej osiąga w kłębie ok. 50cm.
Stosunkowo szybko osiągają dojrzałość płciową, dlatego bardzo szybko mają możliwość posiadania własnego potomstwa, ponieważ 12 miesięczna samica może urodzić małe koźlęta. Ciąża samicy trwa 5 miesięcy. Zazwyczaj w jednym miocie przychodzi na świat od 1 do 2 ślepych koźląt. Kozy są bardzo dobrymi i opiekuńczymi matkami, doskonale opiekują się potomstwem. Prawidłową rozpłodową dojrzałość płciową samica kozy osiąga w wieku około 8 miesiąca życia.





Quessant to rasa owiec domowych z wyspy Ouessant u wybrzeży Bretanii. Jest to jedna z północnoeuropejskich ras owiec krótkoogonowych, wraz z kilkoma innymi typami z Wielkiej Brytanii, Skandynawii i Niemiec. Jest jedną z najmniejszych ras owiec na świecie.  Samice dorastają do 46 cm wysokości i 16 kg wagi, samce mogą być nieco większe (do 49 cm i 20 kg). Wełna zawsze w jednolitym kolorze – czarna, brązowa lub biała. Barany posiadają rogi, które zawijają się wokół uszu. Zwierzę stadne, tworzy luźne grupy, zbijające się w ciasne stadko w sytuacji zagrożenia. Bardzo mało wymagająca, odporna na trudne warunki klimatyczne, trawożerna. Do rozrodu przystępują raz w roku, jesienią. Okres godowy rozpoczyna się we wrześniu, trwa zwykle do listopada – w tym czasie jeden samiec zapładnia kilka do kilkunastu samic. Po 145-150 dniach rodzi się tylko jedno młode. Żyją ok. 12 lat.

Owca Św. Jakuba - owca wieloroga, nazywana Jacob. Jej pochodzenie nie jest znane. Przypuszcza się, że pochodzi z obszarów dzisiejszej Syrii. Hodowana jest głównie w Europie zachodniej i w USA w stanie Teksas. Wełna mieszana, czyli składająca się z różnej grubości włosów: zarówno z włosów puchowych (podszycia), przejściowych jak i rdzeniowych (okrywowych). Umaszczenie plamiaste, czarno-białe - jest to cecha rasowa i nieważne, jakie sztuki będziemy dobierać, zawsze będą srokate. U tej rasy występuje więcej niż jedna para rogów. Zazwyczaj posiadają cztery rogi, lecz nie jest to stuprocentowe, ponieważ zdarzały się osobniki z aż sześcioma rogami, a były też zupełnie bezrogie. Górne rogi są mocniejsze niż dolne. Ich wysokość mieści się w przedziale 70-80 cm, a średnia waga tryków to 76 kg, z kolei maciorek 50 kg (są to średnie wielkości, prawidłowa waga może wynosić nawet 10 kg mniej lub więcej).

Owca kameruńska – rasa owiec, pochodząca z zachodniej Afryki, głównie z Kamerunu i z Wybrzeża Kości Słoniowej. Owce kameruńskie to owce należące do grupy owiec karłowatych. Dorosłe samice ważą 25-30 kg, a tryki do 40 kg. mają umaszczenie brązowe podpalane lub czarne. Spotykane są również osobniki z białymi plamami na sierści. Samiec posiada grube, średniej długości, czarne rogi i silnie owłosioną klatkę piersiową i szyję tzw. „grzywę”. Są to zwierzęta stadne, dlatego bezwarunkowo muszą przebywać w grupie wraz z innymi owcami tego samego gatunku. Owce tej rasy są mało wymagające i łatwe w utrzymaniu. Nie potrzebują paszy wysokoenergetycznej, wystarczy dobre siano i stały dostęp do wody. Jako przeżuwacze odżywiają się w okresie wegetacji trawą a w zimie sianem. Wymagają ochrony przed deszczem. Nie wymagają pielęgnacji w postaci strzyży, ponieważ samodzielnie usuwają sezonową okrywę włosową.

Sezonowość rozrodu danieli w Zielonej Szkole.
W naszej zagrodzie edukacyjnej urodziło się kolejne cielątko. Obecnie rodzina danieli liczy 5 osobników...


Jeleniowate są zwierzętami, których cykl rozrodczy i zachowania z nim związane są zależne od zmieniającej się długości dnia, a tym samym zachodzą w określonych miesiącach w roku. Przystosowanie to umożliwia wydawanie potomstwa na świat wiosną i latem, kiedy panują najkorzystniejsze temperatury i występuje obfitość pokarmu.
Daniele europejskie rodzą cielęta w czerwcu i lipcu, choć zdarzają się również późne porody. Cielęta urodzone późno mają mniejsze szanse na przeżycie. Ważne jest, aby tuż po porodzie łania z cielęciem umiały się rozpoznawać.


Po porodzie nawiązuje się między nimi więź, która jest wzmacniana przy każdej okazji. Podczas karmienia łania zachęca cielę do podążania za nią na krótkim odcinku, przez powtarzane sygnały głosowe i wzajemne dotykanie się nosami. W pewnym momencie cielę odchodzi kilkadziesiąt metrów od łani i kładzie się w trawie. Możliwe, że łanie znakują swoje potomstwo za pomocą własnej śliny i w ten sposób łatwiej je później rozpoznają. Częstość ssania zmniejsza się w miarę dorastania cieląt. Przez pierwsze 2 dni życia mogą one ssać nawet co 2-3 godziny, zaś po 3 miesiącach częstotliwość spada do ok. 5 razy na dobę. Trawą cielę zaczyna się interesować już po kilku dniach życia, na początku bardziej naśladując żerującą łanię, niż naprawdę jedząc. Stopniowe wprowadzanie pokarmu roślinnego do układu pokarmowego jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju żwacza i flory bakterii celulolitycznych.



Jesteś tutaj...


Lista punktów ścieżki edukacyjnej:
1. Bioróżnorodność parku w Baruchowie -przy wejściu głównym do Urzedu Gminy Baruchowo
2. Biologiczne życie rzeki Rakutówka -w drodze do Gorenia Dużego przez Kłotno, przy mostku nad Rakutówką (zejdź po schodkach)
3. Wydma śródlądowa - geneza powstania -za Goreniem Nowym, przy przystanku z pętlą- przed skrzyżowaniem w kształcie litery T, w środku przeciętej wydmy
4. Rośliny i zwierzęta Jeziora Goreńskiego - przy przystanku autobusowym, obok remizy w Goreniu Dużym
5. Zielona Szkoła w Goreniu Dużym - centrum edukacji ekologicznej Gminy Baruchowo -przy głównym wjeździe na teren obiektu
6. Bory sosnowe na wydmie -przy młodniku, w miejscu oddalonym o około 650 metrów od Zielonej Szkoły, idąc w las wzdłuż jej ogrodzenia, prostopadle do drogi
7. Jezioro Rakutowskie - ostoja ptactwa wodnego -wieża widokowa w Krzewencie